Még nincs fiókja? Fiók létrehozása

Fiók kezelése

A Microsoft 365 Enterprise csomagok többé nem tartalmazzák a Teams alkalmazást. Mit jelent ez ügyfeleink számára?

  • Microsoft

18. 10. 2023

2023 októberétől a Microsoft kiveszi a Teams alkalmazást az Európai Gazdasági Térségben és Svájcban értékesített Enterprise szoftvercsomagokból¹. Az Office 365 E1/E3/E5, a Microsoft 365 E3/E5 és egyéb érintett előfizetési csomagok többé nem tartalmazzák a népszerű együttműködési szolgáltatást, amely a jövőben különálló termék lesz.

Az alkalmazás az Európai Uniónak a tisztességes piaci feltételek megteremtésére és a monopóliumok számának csökkentésére irányuló folyamatos erőfeszítései eredményeként került ki a szoftvercsomagokból. Az Európai Unió szerint a Teams alkalmazásnak az üzleti előfizetési csomagjaiban való szerepeltetésével a Microsoft tisztességtelen előnyhöz jutott versenytársaival szemben². Ez automatikusan kizárta a többi egyenértékű kommunikációs és együttműködési megoldást.

A változás eredményeként a népszerű eszközt használó, 300 főnél többet foglalkoztató szervezeteknek (az Enterprise szoftvercsomag gyakori felhasználóinak) át kell gondolniuk informatikai infrastruktúrájukat, munkafolyamataikat és költségvetésüket. A Office 365 E1 és E3 előfizetőinek költségei idén már másodszor emelkednek, hiszen a Microsoft áprilisban megemelte ezen csomagok felhőszolgáltatásainak díját.

Milyen lehetőségek közül lehet most választani?

Először is fontos leszögezni, hogy a Microsoft 365 Enterprise vagy Business szolgáltatásokat már igénybe vevő vállalatok változtatás nélkül használhatják a felhőalapú szoftvercsomagokat. Az új szabályok főként az új előfizetőkre vonatkoznak.

A következő lépésben érdemes felmérni, hogy a szervezetnek valóban szükségük van-e a Microsoft 365 eszközökre és funkciókra, különösen a Teams-re (amely kikerül az új EGT-csomagokból). Mateusz Drozdowski termékmenedzserünk szakértőként magyarázza el a témát:

"Az üzletben nincsenek univerzálisan alkalmazható megoldások, és ez a szoftverek esetében is igaz. A nagyobb vállalkozások gyakran a különböző licencelési modellek kombinálásával optimalizálhatják költségeiket. Például: a rendes munkavállalók örökös Microsoft Office licenceket használnak Teams-szel együtt, míg a vezetők szélesebb funkciókészletű Office 365 E3-at használnak (Teams-szel kiegészítve).

Érdemes egyáltalán ragaszkodni a Microsofthoz? A lényeg, hogy a szoftverstratégia a vállalat operatív
igényeihez, és ne a szoftvergyártó igényeihez igazodjon. Különböző alternatívák állnak rendelkezésre: pl. az IceWarp, amely sokkal alacsonyabb költségen nyújt ugyanolyan robosztus szolgáltatásokat."

Mateusz Drozdowski
Product Manager

Konkrét példán, három lehetséges forgatókönyvvel mutatjuk be, hogyan járhat el egy 350 munkatársat foglalkoztató hipotetikus vállalat, amely az új Office 365 E3 előfizetési csomagot kívánja beszerezni:

  1. Kizárólag előfizetések: Microsoft Office 365 E3 EEA + Microsoft Teams EEA Valószínűleg ez a legkevésbé kedvező választás. Ha a vállalatnak azonban feltétlenül szüksége van a Microsoft 365 funkcióira, mert például intenzíven használja az Azure szolgáltatásait, akkor elképzelhető, hogy ez az egyetlen lehetséges választás. Ilyen esetben viszont mélyreható elemzést javasolnánk a szükségtelen költségek elkerülése érdekében.
  2. Hibrid megoldás: másodlagos Microsoft Office LTSC Professional Plus 2021 + Microsoft Teams EEA. Ha a vállalkozásnak főként a standard Office-programok (Word, Excel, Outlook stb.) és a Teams miatt van szüksége a Microsoft 365-re, a változás nagyszerű lehetőséget kínál, hiszen a költséges éves szolgáltatás nagy része kiváltható másodlagos Office LTSC Professional Plus 2021 egyszeri megvásárlásával és a Teams EEA-ra való külön előfizetéssel.
  3. Alternatív megoldás: IceWarp Desktop Business. A vállalkozás dönthet úgy, hogy teljesen elhagyja a Microsoft ökoszisztémáját és eltérő platformra tér át, például a IceWarp Desktop Business-re. A felhőben és helyi eszközökön egyaránt hozzáférhető, és az Office 365 E3 szolgáltatásaival (Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote, Exchange, SharePoint, OneDrive) egyenértékű alkalmazásokat és szolgáltatásokat tartalmaz.

    Az IceWarp a Microsoft 365 alternatívája, hasonló alkalmazásokat, eszközöket, funkciókat és felhasználói felületet tartalmaz, jelentősen kedvezőbb díjú (átlagosan legalább kétszer kedvezőbb), és egyszerű migrálást kínál a Microsoft-szolgáltatásokból, amelyet az IceWarp supportszolgáltatása segít.
Díjösszehasonlítás: 350 főt foglalkoztató vállalat 5 éven keresztül

További adatok megjelenítéséhez mozgassa a kurzort a grafikonon.

Egyből látszik, hogy IceWarp mint alternatív szolgáltatás kezdettől fogva jelentősen költségkímélőbb mint a Microsoft 365 előfizetés, és az 5. évre több, mint ötször kedvezőbb. A hibrid megoldás költségelőnye egy év elteltével mutatkozik meg.

Következtetés

A szoftverpiacon való hosszú és kiterjedt jelenlétéből adódóan a Microsoftnak jelentős befolyása van a vállalatok szoftverdöntéseire. Emellett a SaaS licencmodell továbbra is egyre több hatalmat koncentrál a megavállalat kezében. A vállalkozásoknak mindenképpen alaposabban fel kell térképezniük a szóba jöhető alternatívákat, és nem hagyhatják, hogy a szokásaik vagy rendelkezésre álló ismereteik vezéreljék őket, ha csökkenteni szeretnék működési költségeiket és függetlenedni szeretnének a szoftverek terén a Microsoft által diktált jövőképtől. Ne hagyja, hogy a Microsoft hirtelen árazási és licencelési változásai befolyásolják terveit, informatikai infrastruktúráját, működési hatékonyságát vagy költségvetését!

Licencelési tanácsadóink a kellő ismeretekkel felvértezve segítenek az üzleti igényekhez igazodó, leginkább költségoptimális megoldás azonosításában. Kérje ingyenes tanácsadásunkat és licencelési tájékoztatásunkat!


¹ A Microsoft hivatalos bejelentése (angol nyelven): https://www.microsoft.com/en-us/licensing/news/Microsoft365-Teams-EEA

² Az Európai Bizottság sajtóközleménye (angol nyelven): https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_23_3991

A kiválasztott terméket kosarába helyeztük.