Még nincs fiókja? Fiók létrehozása

Fiók kezelése

Windows 10 vagy Windows 11 – melyik megfelelőbb vállalatának?

 • Windows
 • Microsoft
 • Termék összehasonlítás

24. 3. 2022

A nemrég megjelent Windows 11 megfelelő az Ön vállalatának? Ez a kérdés jelenleg sok döntéshozó számára aktuális, ezért készítettük ezt a cikket, hogy segítsünk eldönteni, mi a legjobb a vállalata számára: áttérni a Microsoft legújabb operációs rendszerére, vagy még néhány évig maradni a Windows 10-nél.

Kattintson az alábbi gombokra, ha többet szeretne megtudni a 3 leggyakoribb Windows 11 témakörről:


Segítségre van szüksége, hogy melyik Windows a legjobb az Ön vállalatának? Lépjen velünk kapcsolatba egy konzultációért!

Milyen új funkciókat kínál a Windows 11?

A Windows 11 azonnal lenyűgözi a felhasználókat egy vadonatúj felülettel, amely követi a jelenlegi dizájn trendeket – a Microsoft a legújabb operációs rendszerében jelentős erőfeszítéseket tett a felhasználói felület modernizálására és racionalizálására, amely most már egy modern, lekerekített megjelenéssel és motion designnal büszkélkedhet, ami könnyed, dinamikus érzést kölcsönöz neki.

Kattintson a képre a nagy felbontású nézetért


További figyelemre méltó funkciók és fejlesztések:

 • Új Start menü – az új Start menü megnyitásakor az összes tartalom és ikon a képernyő közepére kerül, és gyors hozzáférést biztosít a felhasználó számára a keresősávhoz, a rögzített alkalmazásokhoz, az ajánlott alkalmazásokhoz és fájlokhoz, valamint néhány további rendszereszközhöz és funkcióhoz. A tálcát is újratervezték, és mostantól középre igazított ikonokkal, pattogó ikonokkal és kissé eltérő funkciókkal rendelkezik.
 • Továbbfejlesztett asztali elrendezés – számos új alkalmazás, például a Dokkolósegéd és az Asztali csoportok nagyszerű lehetőséget nyújtanak a multitaskingra, valamint az asztali tárhely és a munkafolyamatok optimalizálására.
 • Bővített Microsoft Teams – a népszerű kommunikációs eszköz mostantól közvetlenül a Windows 11 rendszerbe van integrálva, ami gyorsabb hozzáférést, egyszerűbb használatot és jobb teljesítményt eredményez. Az otthoni felhasználók a Teams alkalmazáson keresztül közvetlenül a rendszer tálcájáról cseveghetnek.
  Megjegyzés: Az MS Teams integrált verziója többnyire otthoni és személyes használatra készült; kereskedelmi használatra az ügyfeleknek Teams-előfizetés vásárlását javasoljuk.
 • Átdolgozott beállítások – a Beállítások alkalmazás átesett néhány igen hasznos változáson: az elemek listába rendeződtek, a menü tömörebb és könnyebben navigálható, a különböző beállítások pedig logikusabban vannak csoportosítva (pl. az "Energiagazdálkodás" és az "Akkumulátor", mindkettő az energiatakarékossággal kapcsolatos, most egy "Energia és akkumulátor" nevű részben található).
 • Új és továbbfejlesztett Widgetek – az új Widgetek funkcióval a felhasználók személyre szabott tartalmakat láthatnak a részvényekről, a világsajtóról, az időjárásról, a forgalomról és sok másról.
 • Bővített Microsoft Store – A Microsoft Store bevezette a Könyvtár funkciót, amely egyszerű áttérést biztosít egyik eszközről a másikra, köszönhetően annak, hogy az áttérő felhasználó által birtokolt alkalmazások közvetlenül az áruházból tölthetők le. Emellett elkezdi felvenni az Android-alkalmazásokat is, és jobb támogatást nyújt a fejlesztőknek és az alkotóknak. Az áruház új szabályai az alkalmazások terjesztésére vonatkozóan szintén növelik a biztonságot, mivel az olyan ingyenes alkalmazások, mint a Zoom, a VLC lejátszó és még a LibreOffice is engedélyezettek lesznek, csökkentve ezzel a kétes, fizetős másolatok kockázatát.
 • Hibrid munkára kész – A Windows 11 számos, a hibrid munkára szánt funkcióval és eszközzel rendelkezik, amelyeket bármely Azure-szolgáltatásokat használó informatikai részleg könnyen telepíthet és kezelhet.

Tovább a 2. lapra:
Windows 10 vs. Windows 11


Segítségre van szüksége, hogy melyik Windows a legjobb az Ön vállalatának? Lépjen velünk kapcsolatba egy konzultációért!

Melyek a legfontosabb különbségek a Windows 10 és a Windows 11 között?

Az alábbi táblázatban megnézheti, miben különbözik a Windows 11 a jól ismert elődjéhez, a Windows 10-hez. A tulajdonságra kattintva közvetlenül a részletekhez juthat.

Áttekintő táblázat
Tulajdonságok Windows 10 Windows 11
Rendszerkövetelmények régi és új eszközök számos változatán fut csak a legújabb processzorral rendelkező eszközökön fut
Start menü klasszikus bal oldali menü opcionális mozaikkal új, középre helyezett menü opcionális rögzített alkalmazások funkcióval
Tálca nagymértékben alkalmazkodik a munkafolyamatok sokféle preferenciájához csökkentett testreszabási lehetőségek, kevesebb interakciós lehetőség
Érintőképernyő-támogatás nagymértékben támaszkodik a Táblagép módra Táblagép mód eltávolítva, helyette reszponzív dizájn
Kommunikációs eszközök előre telepített Skype kliens előre telepített MS Teams csevegőprogram
Előre telepített alkalmazások rengeteg alapértelmezett produktivitási és kreativitási alkalmazást tartalmaz Kevesebb alapértelmezett alkalmazás; nem tartalmazza a következőket:
OneNote, Wallet, 3D Viewer, Paint 3D
Hírfolyam Hírek és érdekességek Widgetek
Rendszertámogatás félévente frissítések;
a támogatás 2025 októberében ér véget.
évente frissítések;
a támogatási időszak vége ismeretlen

Tulajdonság részletei
Rendszerkövetelmények

A Windows 10 és a Windows 11 közötti egyik legnagyobb különbség a rendszerkövetelményekben rejlik. A Windows 10 kompatibilis minden olyan számítógéppel, amely támogatja a Windows 7-et és 8-at; ezzel szemben a Windows 11 kategorikusan a modern eszközöket célozza meg: legalább 4 GB RAM és 64 GB lemezterület szükséges hozzá, valamint Trusted Platform Module (TPM) 2.0 chip és egy meglehetősen új CPU. A Windows 11-re frissíteni tervező vállalatoknak először alaposan meg kell vizsgálniuk a hivatalos követelménylistát, mivel sok régebbi eszköz nem alkalmas a frissítésre.

Start menü

A teljesen újratervezett Start menü az új operációs rendszer egyik jellegzetessége – a Windows 10 "hagyományos" Start menüjével ellentétben, amely a bal alsó sarokban található, a Windows 11 a képernyő közepén helyezkedik el, így a MacOS és a ChromeOS-ra emlékeztet. Egy másik figyelemre méltó változás, hogy az élő csempéket a rögzített alkalmazások váltják fel, amelyek elődeikkel ellentétben nem mutatnak dinamikus alkalmazásinformációkat közvetlenül a menüben. Az új felület célja, hogy csökkentse a vizuális rendezetlenséget, de az egyszerűsített megjelenés nehezebbnek bizonyulhat a navigálás a korábbi rendszer működési módjához hozzászokott felhasználók számára.

Tálca

A Windows 11 olyan tálca ikonokat kínál, amelyek vizuálisan reagálnak a velük való interakcióra (pl. egy ablak maximalizálása esetén az ikonja kissé felugrik), de úgy tűnik, ez egyike a kevés pozitív változásnak. Az új tálca a Windows 10-hez képest csökkentette a testreszabhatóságot és a funkcionalitást – néhány példa: a felhasználók már nem dokkolhatják a képernyő oldalára vagy tetejére; a rendszertálca, az idő és a dátum nem lehet jelen több képernyőn; megszűnt az a funkció, hogy fájlokat húzzunk a tálca alkalmazásaira a megnyitásukhoz, stb. Ezek a módosítások megzavarhatják a bevált munkafolyamatokat, ami egyes vállalatok számára átmeneti visszaesést jelenthet a termelékenységben.

Érintőképernyő-támogatás

Mindkét rendszer támogatja az érintőképernyős eszközöket, azonban a Windows 11 számos változtatást és fejlesztést tartalmaz elődjéhez képest. Míg a Windows 10 nagymértékben támaszkodik a Táblagép módra, addig a Windows 11-ben ez a funkció nincs jelen, helyette az érintőképernyős felhasználók számára könnyebb kezelhetőségre tervezett kezelőfelület és gesztusok jelennek meg.

Kommunikációs eszközök

A Windows 10 alapértelmezetten előre telepített Skype-ot tartalmaz az otthoni felhasználók számára, a Windows 11 pedig a rendszerbe integrált Microsoft Teams kliensalkalmazás továbbfejlesztett változatát hozza. A Teams asztali alkalmazás Windows 10 alatt is használható – a felhasználóknak csak le kell tölteniük a Microsoft Store-ból. A Windows 11 rendszerhez elérhető legújabb verziója azonban számos felületi fejlesztést és további funkciót tartalmaz a Windows 10-es verzióhoz képest.

Előre telepített alkalmazások

Néhány, a Windows 10-ben elérhető előre telepített alkalmazás eltávolításra került a Windows 11-ből. A legújabb rendszer felhasználói számára a Cortana már nem nyújt segítséget az első indítási folyamat során vagy a tálcán keresztül. Különböző alkalmazások, például a 3D Viewer, a OneNote és a Paint 3D alapértelmezetten nem kerülnek telepítésre az új rendszerben. A Windows 11-ben az Edge van alapértelmezett böngészőnek beállítva, az Internet Explorer támogatása megszűnt, a böngésző letiltásra került.

Hírfolyam

Annak érdekében, hogy a felhasználóknak lehetőségük legyen könnyen elérhető, érdeklődési körökön alapuló információkat tartalmazó hírfolyamot látni, nemrég egy widget-szerű funkciót vezettek be a Windows 10-ben – ez a Hírek és érdekességek panel, amely a képernyő jobb oldalán jelenik meg, amikor a felhasználók az időjárás ikonra kattintanak közvetlenül a rendszertálcán. A Windows 11-ben a "Hírek és érdekességek" funkciót felváltotta a Widgetek funkció, amelynek alapvetően ugyanaz az alapja, funkciója és még a felhasználói felülete is nagyon hasonló, de a képernyő bal oldalán található.

Rendszertámogatás

Két fontos változás van a rendszertámogatásban a két operációs rendszer között. Először is, a Windows 10-től eltérően, amely évente kétszer kap nagyobb frissítéseket (tavaszi és őszi kiadások), a Windows 11 új verziói évente egyszer, ősszel jelennek meg, és minden egyes kiadáshoz 24 hónapos szervizidő tartozik. Másodszor, a Windows 10 Home és Pro kiadások támogatásának végét 2025 októberére tűzték ki. A Windows 11 támogatásának végét még nem jelentették be.

Tovább a 3. lapra:
Melyiket válasszuk?


Segítségre van szüksége, hogy melyik Windows a legjobb az Ön vállalatának? Lépjen velünk kapcsolatba egy konzultációért!

Melyiket válassza vállalata számára?

Nem tudja, melyik Windows verzió illik a legjobban az Ön vállalatához? A következő kérdés megválaszolása segíthet a döntésben:

Vállalatának vadonatúj eszközei vannak, amelyekhez operációs rendszerre van szükség?
Nem → Maradjon a Windows 10-nél

A Windows 10 a leggyakrabban használt operációs rendszer, több mint egymilliárd aktív eszközön fut (2021 szeptemberében). Az évek során folyamatosan fejlesztették, 2015-ös megjelenése óta számos változtatást és funkciót kapott.

Meglehetősen alacsony hardverigénye miatt jó választás régi és új számítógépekhez egyaránt (32 és 64 bites), és elterjedtségének köszönhetően hatalmas és változatos szoftverválaszték áll rendelkezésre, amely jól fut rajta.

A Microsoft 2025 októberében jelentette be a Windows 10 támogatásának végét, így még bőven van időnk arra, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki belőle.

Azok a vállalatok, amelyek a klasszikus Windows 10 megjelenését, rugalmasságát és funkcionalitását részesítik előnyben, és nincs különösebb okuk a rendszerük megváltoztatására, egyelőre tartózkodhatnak a Windows 11-re való frissítéstől, mivel a frissítés rengeteg jelentős változással jár, amelyek megzavarhatják a bevált folyamatokat és gyakorlatokat.

Ráadásul előfordulhat, hogy sok Windows 10-es eszköz egyáltalán nem alkalmas a frissítésre – a Microsoft PC állapot-ellenőrzés alkalmazásával megtudhatja, hogy eszközein futtatható-e a Windows 11.

Igen → Frissítés Windows 11-re

A Windows 11 funkcióit és eszközeit a modern, érintőképernyő-támogatással rendelkező eszközökre tekintettel fejlesztették ki. Így az jó választás azoknak a vállalatoknak, amelyek az összes Microsoft-szolgáltatásukat (Windows operációs rendszer, Office-alkalmazások, felhőszolgáltatások) ugyanabban a környezetben szeretnék könnyen összekapcsolni és kezelni.

Azok a vállalatok, amelyek lépést akarnak tartani a legújabb technológiai trendekkel, csak akkor frissítsenek a Windows 11-re, ha legfeljebb 2-3 éves számítógépekkel rendelkeznek, mivel a Microsoft legújabb operációs rendszere csak a legújabb, TPM 2.0 chippel ellátott AMD, Intel és Qualcomm processzorokkal rendelkező eszközökhöz ajánlott.

Mint minden frissen kiadott szoftver esetében, kezdetben előfordulhatnak kompatibilitási és teljesítménybeli problémák, ezért az informatikai részlegeknek fel kell készülniük az ismeretlen problémák elhárítására.

Másrészt a Windows 11-et korán bevezető vállalatok hamarabb adaptálhatják folyamataikat és rendszereiket, és így előnybe kerülnek a régebbi konfigurációkat használó vállalatokkal szemben.

Windows 10-et keres vagy Windows 11-re szeretne frissíteni? Nézze meg ajánlatunkat a Windows 10 kategóriában!


Cikk elmentése PDF formátumban

A kiválasztott terméket kosarába helyeztük.