Még nincs fiókja? Fiók létrehozása

Fiók kezelése

Szoftveraudit: mire lehet számítani és miért nincs aggodalomra való ok

3. 12. 2019

Szoftvereinkkel nyugodt maradhat, még akkor is, amikor egy szoftverauditor kopogtat vállalata ajtaján. Olvassa el válaszaink a témával kapcsolatos 3 leggyakoribb kérdésre, és tudja meg, mire számíthat.

Milyen feltételek mellett végezhető szoftveraudit a vállalatomban?

Alapvetően két helyzet okozhat szoftverlicenc-auditot a vállalatában:

  • Önnek szerződése van egy szoftvergyártóval (például a Microsofttal), amely lehetővé teszi számukra (vagy más törvényesen felhatalmazott szervezetek számára) a szoftveraudit elvégzését vállalatában.
  • Cégét joggal gyanúsítják szoftverkalózkodással, és a bíróság elrendelte a szoftverauditot, amelyet a rendőrség hajt végre egy hiteles auditorral együtt.

Minden más esetben a szoftvergyártó az Ön jóváhagyása nélkül nem végezhet szoftverauditot. Ez vonatkozik a másodlagos szoftverlicencekre is – még akkor is, ha az első licenctulajdonos és a szoftvergyártó között létrejött eredeti szerződés tartalmazta a szoftveraudit engedélyezésének kötelezettségét, az EU jogszabályai biztosítják, hogy ezt a kötelezettséget a jogok másik licenctulajdonosra történő átruházásával megszüntessék.

Ha audit zajlik a vállalkozásomban, hogyan tudom igazolni szoftverünk jogszerűségét?

Ön köteles bizonyítani, hogy Ön a szoftverlicencek jogos tulajdonosa, és hogy azok megfelelnek minden jogi követelménynek. Ezt úgy érheti el, hogy a vásárláskor kapott dokumentációt benyújtja az ellenőrnek. Ha a licenceit cégünktől vásárolta, a következő dokumentumokat kapja: egy számla és egy sor kísérő dokumentum (beleértve a licencszerződés számát, a szoftver eredetét, az Első tulajdonos nyilatkozatát stb.)

Nyomatékosan javasoljuk, hogy másodlagos szoftvert csak tapasztalt eladóktól  vásároljon, akik garantálják a használati jogok átruházását. Ellenkező esetben fennáll annak a kockázata, hogy a szoftvergyártó bírságot szabjon a vállalatának.

Mi van akkor, ha az auditornak további kérdései vannak (például a szoftver előző tulajdonosával kapcsolatban)?

Az auditorokat arra készítik, hogy ismerjék a legfrissebb EU jogokat, így nem is kellene ilyen kérdéseket feltenniük. A több száz ügyfeleink vállalatában végzett auditból Európa-szerte csupán néhány esetben igényelt az auditor további dokumentumokat.

Ha ezt a meglehetősen ritka helyzetet tapasztalná meg, ne habozzon kapcsolatba lépni velünk, és megválaszoljuk az illetékes hatóság esetleges kérdéseit. Az első tulajdonos személyes adatai védelmének érdekében normális esetben nem osztjuk meg az illető személyes adatait tartalmazó iratokat (mivel ezek a dokumentumok közjegyzői őrizetben vagy hasonlóban vannak tárolva), viszont az auditornak minden dokumentumot meg tudunk mutatni, amire szüksége van.

A megbízhatóságot a számok igazolják

Cégünk 2012 óta több mint 700 000 szoftverlicencet szállított ki, és soha nem találkoztunk egyetlen negatív döntéssel sem az általunk kínált termékek szoftverauditjánál, így biztos lehet benne, hogy termékeink megfelelnek a legfrissebb törvényességi szabályoknak!

A kiválasztott terméket kosarába helyeztük.