Még nincs fiókja? Fiók létrehozása

Fiók kezelése

Mi az a VPN, és hogyan válhat hasznunkra?

 • Biztonság

4. 3. 2020

A webszolgáltatások és a felhőalapú technológiák folyamatosan javítják és bővítik befolyásukat mind a háztartási felhasználókra, mind a vállalkozásokra vonatkozóan, viszont a fokozott összekapcsolódás jelentős mennyiségű fenyegetést jelent az online adatvédelemre és az adatbiztonságra. Ez az oka annak, hogy a VPN értékes, széles körben elterjedt eszközzé válik az invazív entitások és a rosszindulatú támadások ellen. De mi is ez egész pontosan és hogyan működik?

Definíció

A VPN (virtuális magánhálózat) egy titkosított kapcsolat (VPN alagút) a felhasználó eszköze (VPN kliens) és egy magánhálózat (VPN szerver) között. Az interneten a VPN-alagúton keresztül továbbított összes forgalmat speciális VPN-protokollok védik, amelyek biztosítják az adatátvitelt és a kommunikáció biztonságát, így sem az Internet szolgáltatója, sem a szélesebb internetes közösség nem tudja azt megszakítani vagy dekódolni.

Az alapvető VPN egyszerűsített diagramja

Kétféle VPN típus létezik:

1. ‌Távoli elérésű VPN – biztonságos kapcsolat a VPN-szolgáltató hálózatával, amely további hozzáférést tesz lehetővé a nyilvános internethez;

 • leggyakoribb felhasználás: otthoni felhasználók, kis- és középvállalkozások; könnyen beállítható és karbantartható;
 • tipikus felhasználás: földrajzilag korlátozott tartalom elérése, biztonságos kapcsolat az irodai hálózattal üzleti utazások során (akár nyilvános WiFi-n keresztül).

2. ‌Helyek közötti VPN (Router-to-Router VPN) – biztonságos kapcsolat egy adott szervezet magánhálózata (intranet), vagy a magánhálózata és a külső partnerei (Extranet) között;

 • leggyakoribb felhasználás: nagy szervezetek (például vállalatok vagy kormányzati szervezetek), konfigurálást, karbantartást és jelentős erőforrásokat igényelnek;
 • tipikus felhasználás: egy szervezet központi irodahálózatának használata más földrajzi helyről (lehet egy másik város, ország, kontinens stb.).

Előnyök

A VPN számos előnyt kínál mind kereskedelmi, mind nem kereskedelmi célokra. A következő listában megtekintheti, hogy milyen előnyökben részesülhet általa:

 • AdatvédelemA VPN leállítja a követési kísérleteket. A VPN technológiában használt kriptográfiai protokollokat úgy tervezték meg, hogy csak két fél tudja visszafejteni a VPN-en áthaladó forgalmat - az Ügyfél és a Szerver a VPN alagút két végén.
 • BiztonságA VPN védi az érzékeny üzleti adatokat. Az adatsértések jelentős károkat okozhatnak a társaságnak, például az ügyfeleknek fizetendő bírságot, az üzleti titkok kiszivárgását, a bizalom elvesztését és a vállalati imázs veszélyeztetését eredményezhetik.
 • Mobilitás – VPN can greatly increase the mobility and flexibility of businesses – the office network can be safely accessed by company staff anytime and anywhere, circumventing geo-blocks, and even public WiFi can be used without danger.
 • KöltségA VPN jelentősen olcsóbb alternatívát jelenthet a fizikai magánhálózatoknál; ezenkívül csökkentheti a költségeket a távoli irodák felállításának és az alkalmazottak kiszervezésének köszönhetően.

Ingyenes vs. fizetett opciók

Általános szabály, hogy a minőségi szolgáltatások ritkán ingyenesek, és ez alól a VPN sem kivétel. Tehát hogyan fedezik az ingyenes VPN szolgáltatói a működési költségeiket? A szoftver egész felületén elhelyezett, ámbár ártalmatlan hirdetések mellett vannak olyan káros módszerek is, amelyek sok problémát okozhatnak az Ön számára, például:

 1. Malware-rel fertőzött szolgáltatás, amely visszaél az eszköz erőforrásaival, és folyamatosan összegyűjti a felhasználó személyes adatait és használati adatait, majd eladja azokat adatközvetítőknek, hirdetési ügynökségeknek, hatóságoknak stb.
 2. A személyes adatok rejtett megsértése az ellentmondásos szolgáltatási feltételekkel kapcsolatos rendelkezések miatt, amelyek becsapják a felhasználót abban, hogy hozzájárulását adja személyes adatainak összegyűjtéséhez és további terjesztéséhez (példa: a Facebook már nem működő Onavo alkalmazása).
 3. Rosszindulatú ügynökök jogosulatlan használata – a felhasználót becsapják, hogy harmadik fél ügynökeinek hozzáférést biztosítson az eszközéhez, akik ezután teljes irányítást szerezhetnek az eszköz felett, ezáltal ideális környezetet teremtve az illegális tevékenységekhez, például a hekkertámadásokhoz (példa: a Hola VPN és a Luminati hálózat).

Nagy kísértés lehet, hogy egy ingyenes szolgáltatást válasszunk a fizetett szolgáltatás helyett, de amikor a VPN-ről van szó, erősen javasoljuk, hogy a fizetett változat mellett döntsön. Rengeteg olyan VPN-szolgáltató létezik, amely kiváló szolgáltatásokat nyújt elfogadható áron.

A kiválasztott terméket kosarába helyeztük.