Még nincs fiókja? Fiók létrehozása

Fiók kezelése

Miért jobb vállalata számára a Microsoft Volume az OEM-nél?

  • Licencelés
  • Microsoft
  • Termék összehasonlítás

14. 12. 2021

Sok vállalkozást és szervezetet összezavar a Microsoft üzleti licencelése. Ebben a cikkben elmagyarázzuk, mi a különbség a mennyiségi és az OEM licencelés között, és miért érdemes a vállalkozásoknak a mennyiségi termékeket választaniuk az OEM helyett.

A mennyiségi és az OEM licencelés célja

A mennyiségi termékek gyors és egyszerű licencelést biztosítanak nagyszámú eszköz vagy felhasználó számára. Célcsoportjuk a vállalkozások, kormányzati és oktatási intézmények, és általában speciális licencmegállapodások (OLP, EA, MPSA stb.) révén érhetőek el.

Az OEM szoftvert a Microsoft többnyire bizonyos készülékgyártók, például a Dell és a HP számára biztosítja, és a szoftver+hardver csomag részét képezi. A kombinált végterméket, például egy előre telepített Windows operációs rendszerrel ellátott laptopot a vállalkozások és a végfelhasználók egyaránt megvásárolhatják és használhatják.

A Microsoft fent említett szoftverterjesztési szabályaira azonban az EU-n belül a jogkimerülés elve vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy az első értékesítés után a szoftver az előző bekezdésekben említett feltételek nélkül tovább értékesíthető: az OEM szoftver hardver nélkül és a hozzárendelt szoftver licencszerződés nélkül is értékesíthető.

Miért válasszuk a mennyiségi licencelést az OEM helyett?

A Microsoft Volume disztribúciós csatornájából származó szoftverek olyan funkciókkal és műszaki követelményekkel rendelkeznek, amelyek az OEM-csatorna megfelelőihez képest azonosak vagy továbbfejlesztettek:

MENNYISÉGI OEM
Kompatibilis a szerverekkel és az RDS-szel
Ha egy vállalat Office-csomagot szeretne használni a távoli asztali szolgáltatásokon (RDS) keresztül, akkor be kell szereznie egy mennyiségi csatornás Office-terméket – vagy az Office Standardot, vagy az Office Professional Plus-t.
Nem kompatibilis a hálózati megoldásokkal
Az OEM Office szoftverek, mint például a Home and Business és a Professional, nem kompatibilisek az RDS-szel.
Teljes downgrade jog
A visszaminősítés a végfelhasználó joga a szoftver régebbi verzióra történő visszaállítására, amelyet a Microsoft a mennyiségi disztribúciós csatornán keresztül vásárolt termékek esetében kínál. Ha például rendelkezik Office 2019 Professional Plus-szal, akkor visszaminősítheti azt az előző verzióra, és helyette használhatja az Office 2016 Professional Plus-t (de nem egyszerre!). A downgrade jogok minden mennyiségi licenctermékre (szervertermékek, MS Office stb.) vonatkoznak.
Korlátozott downgrade jog
Az OEM-alapú termékeknek van némi downgrade joguk, de ezek meglehetősen korlátozottak.
Gyors telepítés, online aktiválás,
egyszerű átvitel
A mennyiségi termékek gyorsan és egyszerűen aktiválhatók online. A szoftver egyik eszközről a másikra történő átvitele csak a régi eszközről történő eltávolítást, az új eszközre történő telepítést és az aktiválási kulcs beírását igényli – a mennyiségi kulcsoknak (MAK) vagy a dedikált szolgáltatásoknak (KMS) köszönhetően nincs szükség további aktiválási eljárásokra. A MAK esetében csak az aktiválási számot kell nyomon követni – az aktuálisan aktivált eszközök számának meg kell egyeznie a megvásárolt termékek számával vagy annál kisebbnek kell lennie.
Standard telepítés, telefonos aktiválás,
lassú átvitel
Az OEM termékeket nem lehet ilyen egyszerűen áthelyezni – az OEM kulcsot először deaktiválni kell az aktuális eszközről egy parancssorozat segítségével a Command Promptban. Ezután a szoftvert el kell távolítani a régi készülékről és telepíteni az új készülékre, majd egy kissé hosszadalmas telefonos aktiválási eljárással aktiválni kell azt. A megfelelő telepítéshez és aktiváláshoz szükség lehet némi informatikai ismeretre.
Köteges aktiválás
A mennyiségi termékek tömegesen, gyorsan és egyszerűen telepíthetők és aktiválhatók – ez alapvető fontosságú a sok eszközzel rendelkező közép- és nagyvállalatok számára.
Nincs köteges aktiválás
Az OEM-termékeket kézzel kell aktiválni, egyik eszközt a másik után, ami jelentősen lelassítja a telepítést.
Központosított irányítás
A mennyiségi termékek a leghatékonyabb megoldást jelentik azon vállalatok számára is, amelyek kiterjedt IT-infrastruktúrával, sok részleggel, rengeteg felhasználóval és eszközzel rendelkeznek. A mennyiségi szoftverek könnyen kezelhetők a VAMT eszközzel – a Microsoft ingyenes kezelőeszközével, amely lehetővé teszi a mennyiségi termékek nyomon követését, aktiválását és deaktiválását.
Nincs központosított irányítás
Az OEM-termékek esetében az informatikusnak mindent kézzel kell elvégeznie (beüzelemés, telepítés, aktiválás), mivel nem állnak rendelkezésre megfelelő irányítási eszközök.
Részletes dokumentáció
A használt mennyiségi szoftverekhez egy sor dokumentum tartozik, amelyek bizonyítják, hogy a szoftver az uniós jogszabályoknak megfelelően került beszerzésre: a kötelező minimumon kívül, amely egy számlából és egy eladói nyilatkozatból áll, a vásárlók megkaphatják az előző tulajdonostól az eltávolításról szóló igazolást és a licencszerződés számát, valamint további dokumentumokat, ha vannak ilyenek (a csomagok különböző szoftvertermékek, szolgáltatók, gyártók stb. szerint eltérőek).
Alapvető dokumentáció
Az OEM-szoftvereket nehezebb nyomon követni, mivel ritkán rendelkeznek részletes dokumentációval az eredetükről. A használt OEM szoftvertermékeket vásárló ügyfelek általában csak a kötelező jogi minimumot kapják meg: egy számlát és egy eladói nyilatkozatot.
További részletekért kattintson az egyes oszlopokban található egyes tulajdonságokra.

Vigyázzon az olyan eladókkal, akik dokumentáció nélkül kínálnak mennyiségi termékkulcsokat – a legális szoftvereladók a szoftver másolatát (a kulcsot is beleértve) a teljes kísérő dokumentációval együtt biztosítják! Ez hasonló ahhoz, mintha csak a kulcsot vennénk meg egy házhoz – bár beléphetünk és használhatjuk a házat, az nem a miénk, így szigorúan tilos ezt tennünk.

Mi az árkülönbség a mennyiségi és az OEM termékek között?

Az OEM-szoftverek sok akadályt jelenthetnek a vállalatok számára sajátosságaik miatt (amint azt már korábban kifejtettük), és az EU szabad piacán belül gyakran hasonló áron kaphatók, mint a mennyiségi termékek.

Nézze meg az alábbi példát az Office 2019 Professional Plus és az Office 2019 Home and Business összehasonlítására, hogy lássa, mennyivel előnyösebb a mennyiségi termék beszerzése az OEM termékkel szemben:

  Office 2019 Professional Plus (mennyiségi) Office 2019 Home and Business (OEM)
Megfelelő minden vállalkozás számára otthoni felhasználók vagy kisvállalkozások számára
Alkalmazások MS Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Publisher, Access, Skype for Business MS Word, Excel, PowerPoint, Outlook
Telepítés Office 2019 Volume Installer vagy Office Deployment Tool MSI (szabványos ISO fájl)
Aktiválás egyszerű köteges aktiválás egyetlen termékkulccsal külön kell aktiválni (minden egyes eszközhöz külön termékkulcs).
RDS támogatás használható RDS (távoli asztali szolgáltatások) esetén nem támogatja az RDS-t
MS fiók nem szükséges szükséges
Nyelvek mindkettőnél ugyanaz: magyar, angol, német, francia, olasz, spanyol, orosz és még sok más
A támogatás vége mindkettőnél ugyanaz: 2025. október
Ár 63 900 Ft 63 900 Ft

Mint fentebb láthattuk, a Microsoft-szoftverek licencelésénél a vállalkozások számára mindenképpen ajánlott a mennyiségi termékek választása, különösen azon vállalkozások esetén, amelyek nagyobb számú eszközzel és felhasználóval rendelkeznek – ez a leggazdaságosabb, leghatékonyabb és leggondtalanabb megoldás.

Az Ön igényeire szabott szoftvermegoldást keres?
Lépj velünk kapcsolatba!


Cikk mentése PDF formátumban

A kiválasztott terméket kosarába helyeztük.