Még nincs fiókja? Fiók létrehozása

Fiók kezelése

Microsoft mennyiségi licencelés: Termékkulcsok (GYIK)

  • Microsoft
  • Licencelés

9. 12. 2021

A Microsoft mennyiségi licencelése (OLP, EA programok stb.) a termékek aktiválásának két módját teszi lehetővé – akár MAK, vagy KMS kulcsokon keresztül.

Mi az a MAK és hogyan működik?

A MAK (Multiple Activation Key) egyetlen aktiválási kulcs egy adott termékhez. Amikor egy vállalat megvásárolja például az Office 2019 Standard szoftvert, általában 1 MAK-ot kap – függetlenül a megvásárolt licencek számától. Ez a MAK az összes eszköz aktiválására szolgál, amelyre a licenceket vásárolták. A lehetséges aktiválások száma többszöröse a megvásárolt licencek számának, ha a vállalatnak például cserélnie kellene hardvereiket. Magának a vállalatnak biztosítania kell, hogy a szoftvert ne használják több eszközön, mint amennyi a megvásárolt licencek száma volt.

A Microsoft mennyiségi licencelés egyik előnye, hogy a szervezetnek nem kell nyomon követnie, hogy melyik eszközt melyik kulccsal aktiválták. További előny, hogy egyszerre több eszközt lehet egyszerrre aktiválni – köszönhetően a Volume Activation Management Toolnak vagy hasonló eszköznek.

Mi van, ha cégünk 2 MAK kulcsot kap ugyanarra a termékre?

Ha ugyanazt a terméket különböző időpontokban vásárolja meg (pl. Amikor további licenceket kell vásárolnia, vagy ha a megrendelést két vagy több részre kell osztania), akkor minden egyes megrendeléshez más MAK-kulcsot kaphat (a használt és az új kulcsokra egyaránt érvényes). Ez a tény nem tesz különbséget, mivel a kapott MAK kulcsok bármelyikével aktiválhatja eszközeit.

Tegyük fel, hogy vásárolt 10 licencet, amelyek tartalmazzák az A MAK kulcsot, majd további 15 licencet rendeltek, amelyek egy B MAK kulcsot tartalmaznak. Mind a 25 licenc bármelyikkel aktiválható. Fontos szem előtt tartani, hogy a jelenleg használt / aktivált eszközök száma nem haladhatja meg a megvásárolt licencek teljes számát (25 ebben a példában).

Miért vannak különböző MAK kulcsok a különböző időpontokban leadott megrendelésekhez?
Ez azért van, mert különböző licencszerződésekből (LA) származnak.

Microsoft letilthat e egy MAK-kulcsot?

A Microsoft szinte soha nem blokkolja a MAK kulcsokat. De ritkán előfordulhat egy másik komplikáció (bár ez sem valószínű, hogy megtörténik): az egy MAK-ra jutó aktiválások száma kimerülhet. Ebben az esetben fontos megjegyezni, hogy:

  1. Amikor a MAK-ban kifogynak a rendelkezésre álló aktiválások, soha nem törli a márvégrehajtott aktiválást.
  2. Mindig kínálunk megoldást több eszköz aktiválására:

    • Vagy felkérjük a Microsoftot (a licenc eredeti megszerzőjének nevében), hogynövelje a lehetséges aktiválások számát,
    • vagy egy másik MAK kulcsot adunk meg ugyanarra a termékre – a Microsoft feltételeinek megfelelően.¹

Cégünk rendszeresen ellenőrzi a MAK kulcsok lehetséges aktiválásának számát, és ha megtudjuk, hogy ez a szám hamarosan kimerül, akkor proaktív módon képesek vagyunk kezelni a helyzetet.

Mi az a KMS és hogyan működik?

A KMS ( Key Management Service) a Microsoft rendszere a termékek központi aktiválásához egy szervezeten belül. A rendszer használatakor a megvásárolt termékeket a hálózaton belül egy KMS-kiszolgáló aktiválja (a Microsoft szerverei helyett).

A Microsoft csak a a KMS-kulcs megadása után aktiválja a KMS-kiszolgálót (ez csak egyszer történik meg). Ezután a KMS szerver aktiválja magát a szoftvert. Egy aktiválás 6 hónapig tart, és ebben az időszakban az aktiválás meghosszabbítása érdekében csatlakoztatnia kell a készülékeit (amelyek hozzáférnek a KMS szerverhez) a hálózathoz.

A KMS rendszer különösen nagy szervezetek számára alkalmas, amelyek gyakran igénylik az eszközök, a felhasználók vagy mindkettő cseréjét.

További konzultációra van szüksége a Microsoft mennyiségi licensszel kapcsolatban? Lépj velünk kapcsolatba!

¹ Hogy kicsit jobban elmagyarázzuk ennek működését: Fontos tudni, hogy a mennyiségi licenszekhez használt aktiválási kulcs valójában csak egy kulcs. A szoftver használatának joga licencek (számítógépes program másolatainak) megvásárlásából származik. Hasonlítsuk össze ezt egy valós példával: Ha házat vásárol, akkor annak jogos tulajdonosa lesz. És még ha el is veszíti a kulcsot, a ház továbbra is az Öné, csak lakatost kell hívnia (volumenszoftver-licencek esetén a cégünk lenne).

A kiválasztott terméket kosarába helyeztük.