Még nincs fiókja? Fiók létrehozása

Fiók kezelése

Windows 7 vagy Windows 10? Összehasonlításunk segít eldönteni!

18. 8. 2019

A Windows 7 egy évtizeden át népszerű operációs rendszer volt, ám a Windows 10 mára fokozatosan átvette a helyét. Ha el szeretné dönteni, melyik felel meg Önnek jobban, olvasson tovább. Részletesen áttekintjük a Windows 7 és a Windows 10 közötti különbségeket: felhasználói kezelőfelület, keresés és böngészés valamint az eszközök közötti szinkronizálás területén. Ne hagyja ki a cikk végén lévő konklúziót se!

1. Felhasználói kezelőfelület: Klasszikus vs Modern megközelítés

Minden új operációs rendszer esetében, a Microsoft a felhasználói kezelőfelülettel szokott leginkább kísérletezni: ez alól a Windows 10 sem kivétel. A Windows 7-el összehasonlítva – mely jóval klasszikusabb külső megjelenésű és még inkább a Windows XP-re emlékeztet – a Windows 10 egy sokkal modernebb és letisztultabb külsővel rendelkezik.


Ha már korábban volt szerencséje a Windows 8-hoz, biztos szemet szúrt Önnek is a Start Menünél található Élő Csempék szekcióval. Ez a funkció — bár az érintőképernyős termékek növekvő trendjéhez akart közelíteni — nem igazán aratott nagy sikert, a felhasználók inkább zavarónak találták. A Windows 10 esetében nagyon jó, hogy a választás már az Ön kezében van — használhatja a klasszikus Start Menüt, kikapcsolt Élő Csempékkel, vagy pont hogy a jobb oldalra elhelyezett Élő Csempékkel együtt, kombinálva.

A mi tanácsunk: Ha már hozzászokott a klasszikus Windows megjelenéshez, akkor nyugodtan megmaradhat a Windows 7-nél. Ha azonban szeretne sokkal dinamikusabban dolgozni, gyorsabban szeretne rákeresni különböző információkra, akkor a Windows 10-t ajánljuk.

2. A 7 vagy a 10 esetében könnyebb a fájlkeresés?

A Fájlkeresés funkciója a Windows 7 esetében is már lehetővé teszi, hogy kényelmesen böngésszen a különböző meghajtókon lévő fájlok között. Ha ezzel megelégszik, akkor nem kell tovább gondolkodnia. A Windows 10 esetében ez ugyanígy lehetséges, azonban már hozzá van adva egy olyan opció is, hogy nem csak fájlokra kereshet rá, de az interneten vagy épp a Microsoft Storeban megtalálható appokra és információkra is.

Ha már az Online Keresés funkciójánál tartunk, meg kell említenünk azt is, hogy a két operációs rendszer különböző típusú böngészőt használ alapértelmezettként. A Windows 7 még megmaradt a jó öreg Internet Explorernél, míg a Windows 10 már végleg maga mögött hagyta és Windows Edget használja inkább. Nyilván az érdekli, mi is a különség?

A legszembetűnőbb különbség, hogy az Edge egy jóval felhasználóbarátabb program és a Microsoft digitális asszisztensét a Cortanat is felhasználja. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy hangvezérlés útján is irányíthatja a böngészőt, de ezzel együtt, ha rákeres valamire (mondjuk egy étteremre) a Cortana lehetővé teszi más, az adott helyhez kapcsolódó adat megjelenítését, pl. a nyitvatartási időt és az elérhetőségeket. Az Internet Explorer már egy rendkívül idejétmúlt böngésző és csak a legegyszerűbb keresést teszi lehetővé (manuálisan, felugró javaslatok nélkül).

A mi tanácsunk: A Windows 7-t használva gyorsan és kényelmesen tud böngészni fájljai között. Ha azonban az interneten akar böngészni, akkor egy külön ablakot kell nyitnia az Internet Exploreren. A Windows 10 esetében sokkal gyorsabban tud akár nagyobb mennyiségű információval dolgozni — egyszerűen csak aktiválja a Cortanat, használja a hangvezérlést és a Cortanaval kiegészült Microsoft Edge másodpercek alatt feldobja a keresett információt.

3. Különböző platformok közötti szinkronizáció

Ha egyszerre több különböző platformon is dolgozik, akkor lehet hogy a munkáját sokkal hatékonyabban tudja elvégezni, de a hardver teljesítményétől függően, különböző problémákba is beleütközhet.

A Windows 7 egy olyan operációs rendszer, amelyet még nem úgy terveztek, hogy különböző eszközökön (tablet, telefon, laptop stb.) is ugyanolyan jól működjön – inkább még egy olyan kialakítással rendelkezik, amely asztali számítógépekre és laptopokra ideális. Ha ez Önnek elég, akkor a Windows 7 jó választás.

Másrészt azonban, ha a munkáját úgy végzi, hogy reggel mobiltelefonon, délben asztali számítógépen este pedig a maradék munkát már laptopon végzi, akkor a Windows 10 remek választás Önnek. A munkáját így könnyedén szinkronizálhatja a különböző eszközök között s így mindig ott folytathatja, ahol abbahagyta.

A mi tanácsunk: A Windows 7 egy stabil és megbízható operációs rendszer, de ha Ön a laptopján és az asztali gépén kívül egy Microsoftos telefont vagy épp tabletet is használ akkor a Windows 10, a szinkronizálási funkcióival lehet, hogy jobban megfelel Önnek.

4. Integrált OneDrive

Végül, de nem utolsó sorban, ha Ön bármilyen módon a OneDriveal is dolgozik, akkor mindenféleképp érdemes elgondolkodnia azon, hogy Windows 10-re váltson. Bár a Windows 7 is kompatibilis a OneDriveal, azonban mégsem úgy lett tervezve, hogy kifejezetten jól integrálva legyen benne. A Windows 7 nem nyújt hozzá semmilyen támogatást, külön telepítenie kell a gépre és a kompatibilitás sem zökkenőmentes. Ezzel szemben a Windows 10-be gyakorlatilag bele van építve a OneDrive, így Ön bármikor könnyedén hozzáférhet a fájljaihoz és egyúttal biztonsági mentéseket készíthet bármelyik eszközén.

A mi tanácsunk: Ha telepti a Windows 10-t, akkor minden fontosabb fájljáról biztonsági mentést készíthet a OneDrive-ban és ezekhez könnyedén hozzáférhet ha egy új gépen telepített Windowson is bejelentkezik a Microsoft fiókjába.

Szóval melyiket válasszam?

Nagyjából áttekintettük a kedvelt Windows és a modern és népszerű Windows 10 közötti legfontosabb különbségeket. Összefoglalásképp fontos ismételten kihangsúlyoznunk, hogy ha Ön csak laptopon és asztali számítógépen dolgozik, nem kell más eszközöket is használnia, akkor teljesen elég lesz Önnek a Windows 7 is. Bár a technikai támogatás időszaka véget fog érni 2020 januárjában, de ettől még gond nélkül tudja tovább használni (csak tartsa be az alapvető biztonsági intézkedéseket: böngészés közben legyen óvatos, ne nyisson meg gyanús e-maileket, stb.)

Ha azonban egy modernebb, hatékonyabb és személyre szabhatóbb opciót keres (pl.: több eszköz párhuzamos használata, hangvezérlés opciója, minden eddiginél gyorsabb keresés), akkor javasoljuk, hogy próbálja ki a Windows 10-t.


Megfelel Önnek a klasszikus felület? Vásároljon Windows 7-et.
Inkább valami modernebbet választana? Vásároljon Windows 10-et.

A kiválasztott terméket kosarába helyeztük.