Még nincs fiókja? Fiók létrehozása

Fiók kezelése

Miért érdemes CAL Suites-ot vásárolni különálló CAL helyett?

 • Esettanulmány

15. 6. 2021

A Microsoft szervertermékek licencelése rendkívül összetett lehet – a megfelelő típusú és számú licencek beszerzése mellett magához a szerver konfigurációhoz is megfelelő mennyiségű ügyfél hozzáférési licenccel (CAL) kell rendelkeznie a szervert és annak szolgáltatásait elérő összes felhasználó vagy eszköz számára. A licencelés egyszerűsítése és a költségek jelentős csökkentése érdekében fontolja meg vállalata minden szervertermékéhez az MS CAL Suites beszerzését külön CAL licenc helyett.

CAL Suites vs. különálló CAL: mennyit takaríthat meg?

A CAL Suite olyan használati jogokat biztosít, amelyek több különböző szervertermék több CAL-licencével egyenértékűek. A csomaglicencelésnek köszönhetően a CAL Suites lényegesen kedvezőbb áron szerezhető be, mint az ugyanahhoz a szerverbeállításhoz szükséges mennyiségű különálló CAL-ok.

Tekintse meg a következő árösszehasonlítást a népszerű szerver infrastruktúrák esetében:

Egy Core CAL Suite ára 48%-kal ALACSONYABB, mint a különálló CAL-ok minden egyes szervertermékre!

Core vs Enterprise CAL Suite: melyik megfelelő Ön számára?

Kétféle kiadás közül választhat – Core CAL Suite és Enterprise CAL Suite. Az egyetlen különbség köztük, hogy milyen szervertermékekhez és szolgáltatásokhoz nyújtanak hozzáférési jogot, így a megfelelőt a vállalata szerver infrastruktúra szükségleteinek megfelelően választhatja ki.

A Core CAL Suite tartalmazza:

 • Windows Server CAL
 • Exchange Server Standard CAL
 • SharePoint Server Standard CAL
 • Skype for Business Standard CAL
 • Skype for Business Server Standard CAL
 • Microsoft Endpoint Configuration Manager Client ML
 • System Center Endpoint Protection Client ML
Az Enterprise CAL Suite tartalmazza:

A Core CAL Suite összes tartalmát +

 • Exchange Server Enterprise CAL
 • SharePoint Server Enterprise CAL
 • Skype for Business Server Enterprise CAL
 • Windows Server Active Directory Rights Management Services CAL
 • Advanced Threat Analytics Client ML
 • Microsoft Audit and Control Management Server CAL

Megjegyzés: Egy CAL Suite csak egy felhasználóhoz vagy eszközhöz rendelhető hozzá.


Érdekli a CAL Suite megvásárlása? Tekintse meg ajánlatainkat a Microsoft CAL Suites kategóriában!

Kérdése van vagy többet szeretne megtudni a CAL-ról? Kattintson az alábbi gombok egyikére további információért:


Cikk elmentése PDF formátumban

Gyakran ismételt kérdések vásárlóinktól:

1) Egy CAL Suite-ot hány felhasználó vagy eszköz használhat?
Egy CAL Suite egy felhasználóra vagy eszközre vonatkozik.

2) Mit tartalmaz a Core/Enterprise CAL Suite?

Core CAL Suite: Windows Server CAL, Exchange Server Standard CAL, SharePoint Server Standard CAL, Skype for Business Standard CAL, Skype for Business Server Standard CAL, Microsoft Endpoint Configuration Manager Client ML, System Center Endpoint Protection Client ML.

Enterprise CAL Suite: A Core CAL Suite összes, fent felsorot tartalmát, továbbá: Exchange Server Enterprise CAL, SharePoint Server Enterprise CAL, Skype for Business Server Enterprise CAL, Windows Server Active Directory Rights Management Services CAL, Advanced Threat Analytics Client ML, Microsoft Audit and Control Management Server CAL.

3) A CAL Suites tartalmaz SQL CAL-t?
Nem, az SQL CAL-t külön kell megvásárolni.

4) Hány szerver érhető el egy CAL Suite segítségével?
A CAL Suite egy meghatározott felhasználóra vagy eszközre terjed ki, és hozzáférési jogokat biztosít a szervezet bármely szerveréhez.

5) A CAL Suites kompatibilis az előző verziójú szerverekkel?
Igen, a CAL Suites-cal használható valamennyi azonos kiadási évjáratú vagy annál régebbi verziójú szerver.

Az Ön igényeihez igazított CAL megoldást keres? Lépj velünk kapcsolatba!

Szeretné megtudni, hogy mennyit takaríthat meg a CAL Suites megvásárlásával, vagy további részleteket szeretne megtudni a CAL-ról? Kattintson az alábbi gombok egyikére további információért:

Mi az a CAL?

Az Ügyfél Hozzáférési Licenc, angolul Client Access License (CAL) egy hozzáférési jogokat igazoló dokumentum, amelyre a szoftveraudit során van szükség annak igazolására, hogy a szervertermék megfelelő licenccel rendelkezik a hozzáféréssel rendelkező felhasználók és eszközök száma tekintetében. Nem egyfajta szoftvertermék, így azt semmilyen módon nem kell telepíteni vagy installálni.

Mi az a CAL Suite?

Hasonlóan, a CAL Suite is egy dokumentum, de a különálló CAL-lal szemben, amely csupán egy szervertermékhez biztosít hozzáférési jogot (pl. a Windows Server 2019 User CAL csak a Windows Server 2019-hez ad hozzáférést), A CAL Suite egyszerre több szervertermékhez és szolgáltatáshoz nyújt hozzáférést (pl. a Core CAL Suite 2019 User CAL hozzáférést ad a Windows Server 2019-hez, az Exchange Server 2019-hez, a SharePoint Server 2019-hez és egyebekhez).

Összefoglalva, a CAL Suites egy oszthatatlan* CAL-csomag, amely hozzáférést nyújt számos szervertermékhez és szolgáltatáshoz, a CAL Suite kiadástól függően – Core vagy Enterprise (A részletes listáért tekintse meg "A CAL Suites előnyei" oldalt ).

*Egy CAL Suite csak egy felhasználóhoz vagy eszközhöz rendelhető hozzá – nem osztható fel több felhasználó vagy eszköz között.

Milyen típusú CAL-ok léteznek?

A CAL-oknak és a CAL Suites-nek két fő típusa van:

 • User CAL – egy adott felhasználó bármennyi eszközről hozzáférhet a szerverhez és a szolgáltatásokhoz. A User CAL remek választás, amennyiben a munkavállaló több eszközről szeretne hozzáférni a szerverhez.
 • Device CAL – egy adott eszközről bármennyi felhasználó hozzáférhet a szerverhez és a szolgáltatásokhoz. A Device CAL a jobb választás, amennyiben több munkavállaló használ egy eszközt, például különböző munkaidőben.

A User CAL és a Device CAL keverhető és használható együttesen egy szerverstruktúrán belül. Ez az opció lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az egyes CAL-típusokból megfelelő mennyiséget vásároljanak, attól függően, hogy melyik illik a legjobban a vállalat szerver infrastruktúrájához.

Továbbá, egy szervertermékenként egy felhasználóhoz/eszközhöz csak egy CAL-ra van szükség, a szerverek számától függetlenül.

Például: Egy Windows Server 2019 User CAL a vállalaton vagy a szervezeten belüli összes Windows Server 2019 szerverhez hozzáférést biztosít.

Mik a downgrade jogok?

A downgrade a végfelhasználó joga a szoftver régebbi verzióra történő visszaállítására, amelyet a Microsoft kínál a mennyiségi terjesztési csatornán keresztül vásárolt termékek esetében. A downgrade jog a CAL-ok és a CAL Suites esetén is alkalmazható – például, amennyiben Önnek Exchange Server 2016 Standard-je van, és vásárol egy Exchange Server 2019 Standard User CAL-t, akkor használhatja az Exchange Server 2016 Standard User CAL-t. A mennyiségi csatornán levő számos termékkel ellentétben a CAL-ok és a CAL Suites teljes mértékben visszafelé kompatibilisek – vagyis a legfrissebb CAL kiadvánnyal a legrégebbi szerver verzióhoz is hozzá lehet férni.

A downgrade jogok lehetővé teszik egy adott termék régebbi verziójának használatát, de nem adnak jogot az adott termék kiadásának vagy típusának megváltoztatására – pl. az Exchange Server 2019 Standard User CAL-lal hozzáférhet az Exchange Server 2016 Standard User CAL-hoz, de nem férhet hozzá az Exchange Server 2016 Enterprise User CAL-hoz.

Megjegyzés: Egy downgrade joggal rendelkező Mennyiségi termék egy adott pillanatban csak egy adott verzióban használható. Ez az összes szoftvertermékre és az összes CAL-típusra érvényes.


Szeretné megtudni, mennyit spórolhat a CAL Suites megvásárlásával, vagy további kérdése van a CAL-okkal kapcsolatban? Kattintson az alábbi gombok egyikére további információért:

A kiválasztott terméket kosarába helyeztük.