Még nincs fiókja? Fiók létrehozása

Fiók kezelése

Windows 7 telepítése lépésről lépésre

A Windows 7 telepítése egyszerű, bárki könnyű szerrel elboldogulhat vele, és még sok időt sem kell rászánni. Cikkünkben megmutatjuk, hogyan telepítheti fel Windows 7 operációs rendszerét a legegyszerűbben a legrövidebb idő alatt

Minimális rendszerkövetelmények

Mielőtt telepítené a Windows 7-et javasoljuk, ellenőrizze, hogy számítógépe és hardverei megfelelnek-e a Microsoft által minimálisan ajánlott rendszerkövetelménynek, amelyek a következők:

  • 1 gigahertzes (GHz) vagy gyorsabb 32 bites (x86) vagy 64 bites (x64) processzor
  • 1 gigabájt (GB) RAM (32 bites rendszerhez) vagy 2 GB RAM (64 bites rendszerhez)
  • 16 GB (32 bites rendszerhez) vagy 20 GB (64 bites rendszerhez) szabad lemezterület
  • DirectX 9 grafikus eszköz WDDM 1.0 vagy újabb illesztőprogrammal

 

Ha korábbi Windows verzióról frissít Windows 7-re a rendszer Upgrade Advisor automatikusan megjeleníti Önnek, hogy mik a frissítés követelményei és mire lehet még szüksége.


Operációs rendszer telepítése DVD-ről

Helyezze a Windows 7 telepítő DVD-t számítógépe meghajtójába. (Amennyiben nincs DVD meghajtója vagy telepítőlemeze olvassa el Windows 7 telepítése usb-ről, pendrivról c. cikkünket). Ha a telepítés nem indulna el automatikusan, legelőször is indítsa újra számítógépét.

Ha ez nem segít, akkor a BIOS-ban meg kell változtatnia boot indítási sorrendet. Ezt a Biosba belépve (DEL gomb lenyomása) tehetjük meg vagy a számítógép indulásakor az F8, F12 billentyűk lenyomásával választhatjuk ki, hogy mely meghajtóról szeretnénk bootolni. A BIOS-ban az elsődleges indítási lista általában a Boot opció menüpont alatt található. Változtassa meg úgy, hogy első helyre kerüljön a DVD. Mentse el a beállítást, majd lépjen ki a a BIOS-ból (Exit & Save changes).  

Kép 1.:BIOS indítási sorrend beállítása

A telepítés futtatása

Ha a DVD-ről való bootolás sikeres volt a Windows 7 telepítése a számítógép újraindításakor automatikusan elindul (lsd. 2. kép).

Kép 2.: Windows 7 telepítés töltését jelző képernyő  

Nyelvválasztás

Első teendője a telepítés nyelvének kiválasztása (kép 3.), ezután automatikusan az idő- és pénzformátum megadása ill. a billentyűzet-kiosztás beállítása ablak (kép 4.) jelenik meg. Ha végzett, kattinson a Tovább gombra.

 Kép 3.: Nyelv kiválasztása                                                         Kép 4.: Idő- és pénzformátum, billentyűzet-kiosztás kiválasztása

Szerződéses feltételek elfogadása

Először klikkeljen az Install now (telepítés most) gombra (kép 5.). Ahhoz, hogy tovább tudjon lépni, először is el kell fogadnia a felhasználói licenc feltételeket. Tegyen pipát az I accept the license terms felirat elé, majd kattintson a Tovább gombra (kép 6.).

Kép 5.: Telepítés Kép 6.:  Licenc feltételek elfogadása

Melyik telepítést válasszuk?

Frissítés: Ez a lehetőség csak akkor elérhető, ha már telepített Windows rendszer alól frissíti operációs rendszerét. Ezzel megtartja a korábbi fájlokat, beállításokat és programokat. 

Egyéni (haladó, ajánlott): Mi ennek a lehetőségnek a választását ajánljuk. Ezzel az ún. tiszta Windows telepítéssel, minden fájl elveszik a meghajtóról, újratelepíti azt. Ezért fontos, hogy mielőtt ezt megtenné készítsen biztonsági másolatot az összes fontos fájljáról és dokumentumáról. Ehhez használhatja például a Cobian Backup alkalmazást. Ha oprációs rendszer nélküli számítógépre telepíti a Windowst, ez a lehetőség nem áll rendelkezésre. (Kép 7.)

Kép 7.: Telepítés módjának kiválasztása

Hova szeretné telepíteni a Windows rendszert?

A következő ablakban választhatjuk ki, hogy melyik merevlemezre és melyik partícióra szeretnénk telepíteni a Windowst. Abban az esetben, ha csak Windows-t szeretne telepíteni a számítógépére, nincs is más dolga, mint a Továbbra kattintani és folytatni a telepítést. Itt fontos felhívni a figyelmet arra, hogy ebben az esetben a merevlemezen egy rendszer partíció készülne (a Windows rendszer és a dokumentumok, képek, stb. is egy azonos partíción lennének tárolva). (Kép 8.)

Ha több rendszert is szeretne telepíteni vagy felosztaná merevlemezét, válassza a haladó opciót és hozzon létre különböző partíciókat. Beállításainak megfelelően a telepítő elkészíti az Ön számára a szükséges rejtett és rendszer particiókat. A Windows 7 esetében az úgynevezett C: rendszerpartíción kívül létre jön még egy 100MB méretű partíció is. Ez a Windows a rendszer indulásához szükséges fájlokat tartalmazza. (Kép 9.)

Kép 8.: Meghajtó beállításai Kép 9.: Partíciós tábla

Rendszertelepítés

A telepítő a következőkben felmásolja a fájlokat, telepíti a funkciókat és letölti a frissítéseket (kép 10.). Ez a Windows 7 telepítésének legidőigényesebb része, de általában nem tart tovább mint 20 perc. Kérjük legyen türelemmel. A gép eközben többször újraindulhat.

 
Kép 10.: Windows telepítése

Rendszer újraindítása

A telepítő fájlok felmásolása, az alkalmazások kompatibilitásának ellenőrzése és a frissítések után a Windows automatikusan újraindul, hogy a telepítés végleg befejeződjék (kép 11.).

Kép 11.: Telepítés befejezése

Felhasználói beállítások

Van néhány paraméter, amit a Windows 7 első indítása előtt be kell állítanunk - ide tartozik például a felhasználói név, a jelszó vagy éppen a termékkulcs megadása.

Először a Windows bejelentkezéshez használt felhasználói nevet és a számítógép nevét adhatjuk meg (kép 12.). Ez utóbbit a rendszer automatikusan hozza létre, de tetszése szerint Ön is megváltoztathatja.

A Tovább után jelszót kell választanunk (kép 13.). Írja be jelszavát, erősítse meg, majd hozzon létre jelszó-emlékeztetőt, hogy ne felejthesse el könnyen jelszavát.

Kép 12.: Felhasználói név választás Kép 13.: Termékkulcs megadása

Segítség a számítógép védelméhez és a Windows automatikus javításához

Ezután azt állíthatjuk be, hogy a Windows hogyan kezelje a frissítéseket. Ha szeretnénk a maximális védelmet, akkor a legfelső opciót válasszuk: kattintsunk az Use recommended settings-re, ez a Windows automatikus frissítésének bekapcsolását jelenti, ami az alapértelmezett beállítási lehetőség és biztonsági okokból fontos. (Kép 14.)

Kép 14.: Windows védelem és javítás beállítása

Dátum és idő beállítása

Az időzóna - feltéve, hogy a telepítés elején a magyar idő- és pénzformátumot választotta - automatikusan beállításra kerül. Ha a beállítás helyes, kattintson a Továbbra. (Kép 15.) 

Kép 15.: Dátum és idő beállítása

Hálózatok beállítása

A hálózat beállítása opciósan többlépcsős. Elsőként a hálózat típusát kell megadnia, ez a képernyő mindenképpen megjelenik. Ha van a gépében WiFi-kártya, és azt a Windows 7 felismerte, akkor ezt követően azt is kiválaszthatja, hogy melyik WLAN hálózathoz akar kapcsolódni (otthoni, munkahelyi vagy nyílt). (Kép 16.)

Kép 16.: Hálózat kiválasztása

Telepítés befejezése

Gratulálunk és Üdvözöljük! Sikeresen feltelepítette számítógépre a Windows 7 rendszert!

Már csak néhány simítás maradt hátra és megjelenik a Windows 7 asztal.

Kép 17.: Üdvözöljük!

Rendszer aktiválása

Már csak egy dolog maradt hátra. Aktiválnia kell a Windows 7 rendszert a következő 30 napban. Hogy hogyan aktiválhatja rendszerét automatikusan vagy telefonon keresztül, arról Windows 7 aktiválása c. cikkünkben olvashat bővebben.

Windows 7 aktiválási útmutató

Driverek és frissítések telepítése

Telepítés után következik a rendszeránek testre szabása, kedvenc programjainak telepítése, a még szükséges driverek telepítése és frissítése. Ha ethernet kábellel csatkakozott hálózatához a drivereket és a frissítéseket telepítheti a Start menüpont alatt található Windows frissítés alkalmazással.

A kiválasztott terméket kosarába helyeztük.

    Ingyenes szállítás és 30 napos pénzvisszafizetés