Még nincs fiókja? Fiók létrehozása

Fiók kezelése

Mi az a szoftverlicenc, és milyen típusú Microsoft-licencek léteznek?

 • Jogszerűség
 • Licencelés

25. 10. 2019

Mi az a szoftverlicenc?

A szoftverlicenc feljogosítja Önt az adott szoftverprogram telepítésére, használatára, elérésére, megjelenítésére, futtatására, vagy a programmal történő egyéb interakcióra. Előfordulhat, hogy licencre van szükség minden olyan számítógéphez vagy eszközhöz, amelyen a szoftver telepítve van. A licenc kiterjed az olyan esetekre is, mint a downgrade jogok, és meghatározza, hogy a licenc örökös (örökké érvényes) vagy nem örökös (ideiglenes, meghatározott kifutási idővel).

Tudjon meg többet az licencekről videónkban (magyar felirattal):

Minden egyes használt Microsoft szoftverhez licencre van szüksége. A Microsoft számos licencelési lehetőséget kínál az ügyfelek különböző igényeinek kielégítésére. Az egyes licencelési opciók használati feltételei, valamint azok árai a vásárolt licencek típusától függenek.

Melyek a leggyakoribb licenctípusok?

Mindegyik licenc különböző típusú felhasználók számára lett kitalálva. Például az OEM és a Retail licenceket hagyományos felhasználók számára találták ki, míg a mennyiségi licencek cégek és szervezetek számára ideálisak.

A licenc típusainak gyors áttekintése

Licenc típusa Átvihető Üzemeltetés Licencek aktiválása
OEM Igen
 • Végfelhasználók és kis cégek számára ideális
 • Nagyobb cégek esetén nehezen kezelhető és nehezen követhető
Ha egy régi eszközről eltávolítják, és egy másik eszközre telepítik, akkor telefonos aktiválás szükséges.
Retail / FPP Igen  
Volume licensing Igen
 • Nagyvállalatok és intézmények számára megfelelő
 • RDS kompatibilis
 • Könnyen kezelhető a VAMT-on keresztül
 • Gyorsan lehet aktiválni a szoftvertermékeket akár sok eszközön is
Online aktiválás MAK / KMS által

OEM

Az Original Equipment Manufacturer – Eredeti Berendezés Gyártó (OEM) licenc. Erről a fajta licencről akkor beszélhetünk, ha Ön vesz egy számítógépet, laptopot vagy más eszközt egy e-shopból, boltból vagy közvetlenül olyan gyártóktól, mint a HP vagy a Dell, és az eszközére már eleve telepítve van az operációs rendszer, a Microsoft alkalmazások, vagy mindkettő. Az operációs rendszerek és/vagy az egyéb alkalmazások licenceinek ára bele van kalkulálva a megvásárolt elektronikai eszközök árába.

Átvihetőség

A szoftver átvihető két eszköz között – amikor deaktiválja a licencet az egyik eszközön, egy másikon újra aktiválhatja azt.

Jogi megjegyzés: A szoftverlicencek viszonteladása (beleértve az OEM licenceket) teljes mértékben legális az Európai Unión belül. “A számítógépi program megalkotója nem tiltakozhat az internetről letöltött programjainak használatát lehetővé tévő „használt” licencek újraeladása ellen” és “a jogosult ezt követően akkor sem tiltakozhat e példány újraeladása ellen ha a licencszerződés a további átruházást megtiltja.” az Európai Bíróság C-128/11. sz. ügyben hozott ítélete UsedSoft GmbH kontra Oracle International Corp alapján.

Licencek aktiválása

Legegyszerűbb módja az automatikus online aktiválás, amely azonban sajnos nem minden esetben működik a Windows 10 és az Office termékek esetében. Ilyen esetekben kérjük vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal és segítünk Önnek a termék telefonos aktiválásában.

Retail / FPP

The Full Packaged Product (FPP) license, more commonly referred to as Retail license, is probably the simplest type of license. You just buy your license online, or in a store, and it’s yours forever (you may have bought Windows or Office products this way at some point). It can be installed, re-installed, or uninstalled as many times as you want, as long as you use it only on one device at any given time.

A Teljes Csomagolású Termék (FPP) licenc, elterjedtebb nevén Retail (kiskereskedelmi) licenc, a licencek legegyszerűbb típusa. A licencet meg tudja vásárolni online vagy egy boltban, és ez után a licenc örökké az öné (talán a múltban már vásárolt is ilyen típusú Windows vagy Office termékeket). Az ilyen termékeket annyiszor telepítheti, újratelepítheti, eltávolíthatja, ahányszor csak szeretné, feltéve ha egyszerre csak egy eszközön használja.

Átvihetőség

A szoftver átvihető két eszköz között – amikor deaktiválja a licencet az egyik eszközön, egy másikon újra aktiválhatja azt.

Jogi megjegyzés: A szoftverlicencek viszonteladása (beleértve az OEM licenceket) teljes mértékben legális az Európai Unión belül. “A számítógépi program megalkotója nem tiltakozhat az internetről letöltött programjainak használatát lehetővé tévő „használt” licencek újraeladása ellen” és “a jogosult ezt követően akkor sem tiltakozhat e példány újraeladása ellen ha a licencszerződés a további átruházást megtiltja.” az Európai Bíróság C-128/11. sz. ügyben hozott ítélete UsedSoft GmbH kontra Oracle International Corp alapján.

Licencek aktiválása

Legegyszerűbb módja az automatikus online aktiválás, amely azonban sajnos nem minden esetben működik a Windows 10 és az Office termékek esetében. Ilyen esetekben kérjük vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal és segítünk Önnek a termék telefonos aktiválásában.

Mennyiségi licencelés

Ez a licenctípus ideális olyan cégek vagy szervezetek számára, amelyek nagy mennyiségű licencet akarnak beszerezni, de nincs szükségük CD-re, DVD-re, használati utasításra vagy csomagolásra. A mennyiségi beszerzés csökkenti az egyes termékek költségeit és a telepítés költségeit is, mivel a szoftver a szervezeten vagy cégen belül egyszerre több számítógépen is használható. A mennyiségi licencelés nagyobb rugalmasságot és gyorsabb implementációt nyújt, mivel központosított kezelési képességeket biztosít. Például a Microsoft mennyiségi licenceket illetően, a licencek nagy mennyiségű eszközre telepíthetők egyszerre a Volume Activation Management eszköznek (VAMT) köszönhetően.

Átvihetőség

A szoftver átvihető két eszköz között – amikor deaktiválja a licencet az egyik eszközön, egy másikon újra aktiválhatja azt.

Jogi megjegyzés: A szoftverlicencek viszonteladása (beleértve az OEM licenceket) teljes mértékben legális az Európai Unión belül. “A számítógépi program megalkotója nem tiltakozhat az internetről letöltött programjainak használatát lehetővé tévő „használt” licencek újraeladása ellen” és “a jogosult ezt követően akkor sem tiltakozhat e példány újraeladása ellen ha a licencszerződés a további átruházást megtiltja.”

Az Európai Bíróság C-128/11. sz. ügyben hozott ítélete UsedSoft GmbH kontra Oracle International Corp ügyéből egyértelműen kiolvasható, hogy az “elhasználódás” elve minden olyan programra érvényes, amely kereskedelmi úton lett megvásárolva. Lényegtelen, hogy a termék egy mennyiségi licencszerződés keretében lett megvéve, vagy sem. A frankfurti Regionális Legfelsőbb Bíróság hasonló következtetésre jutott a 2012 decemberében hozott ítéletben is. Az ítélet megállapította, hogy az eredetileg mennyiségi licencszerződés keretében vásárolt licencek egyenkénti továbbárusításából “nem vonható le az a következtetés, hogy a termékek engedély nélkül lettek szétválasztva”.

Kezelhetőség

 • Könnyen kezelhető a VAMT-hoz hasonló eszközökön keresztül
 • Gyorsan aktiválhatja a szoftvereket nagy mennyiségű eszközön
 • Kompatibilis a Távoli Asztali Szolgáltatásokkal (RDS = Remote Desktop Services)

Licencek aktiválása

Az egyes licenceket lehetőség van manuálisan, online aktiválni. Az egyesével történő aktiválás kis mennyiségű licencek esetében jó megoldás, nagyobb mennyiségek esetén viszont ez a folyamat túl sok időt vesz igénybe. Nagyobb számú licenc kötegelt aktiválásához használja a gyártó által biztosított platformokat és eszközöket.

Microsoft mennyiségi licencek

Kétféle lehetőség létezik a Microsoft szoftver mennyiségi licencelésére:

 1. Termék aktiválása MAK (Multiple Activation Key) segítségével:

  Mindegyik MAK meghatározott számú aktiválást tesz lehetővé. Az egy adott MAK termékkulcshoz tartozó elérhető aktiválások számát a VAMT eszközön keresztül lehet ellenőrizni – ezt általában a céges belső hálózat rendszergazdája kezeli.

  A MAK licencek ideálisak olyan cégek és szervezetek számára, ahol az eszközök ritkán vannak újratelepítve.

  Ha MAK licencelési megoldást vásárolt tőlünk, és úgy találja, hogy a lehetséges aktiválások száma túl alacsony, lépjen velünk kapcsolatba, és mi gondoskodunk róla, hogy ez a szám nagyobb legyen (a szám növelését kérelmezzük a szoftver gyártójától).

 2. Termék aktiválása KMS (Key Management Services) segítségével:

  A MAK-hoz hasonlóan, a KMS is meghatározott számú aktiválásra alkalmas. A különbség az aktiválási folyamatban rejlik. A céges hálózaton belül be kell állítania egy szervert a Software Licensing Service eszköz és a KMS kulcs segítségével. Ez a szerver a termék aktiválásának céljából kapcsolatban lesz a Microsoft szervereivel. Ezután az interneten keresztül KMS licencelő szerverhez kapcsolódva tudja aktiválni a számítógépeit.

  A KMS aktiválások meghatározott időtartam (180 nap) múlva járnak le. Ezután az ügyfélnek újra csatlakoznia kell a szerverhez, és újra aktiválnia kell az engedélyt.

  A KMS licencek olyan céges eszközök esetében ideálisak, amelyek ritkán vagy soha nem csatlakoznak le a céges hálózatról (például bankok, nagyvállalatok, stb.).

A Microsoft licencek kölcsönös kompatibilitása

Alapvetően kétféle fájltípus létezik, amelyek a Microszoft alkalmazások telepítéséhez használatosak. Ezek a Click-to-Run és a Windows Installer (MSI).

A Click-to-Run technológia az Microsoft 365 előfizetés és a legtöbb Office 2013, 0ffice 2016 és Office 2019 termék telepítéséhez használható. A Windows Installer technology (MSI) az Office mennyiségi licenc kiadásainak telepítésére szolgál, mint például a Microsoft Office Professional Plus és a Microsoft Office Standard.

Sajnos nem lehetnek telepítve ugyanazon a számítógépen olyan Office termékek, amelyek két különböző (fent említett) telepítési technológiát használnak. Ez vonatkozik az olyan különálló alkalmazásokra is, mint például az Outlook, az Access, a Visio vagy a Project.

Készítettünk egy táblázatot, amely alapvető útmutatóként szolgál a Microsoft Office licencek kompatibilitásának ellenőrzéséhez.

  Office
Home and Student
Office
Home and Business
Office
Standard
Office
Professional
Office
Professional Plus
Office
Home and Student
Office
Home and Business
Office
Standard
Office
Professional
Office
Professional Plus
Microsoft RDS

Fontos! A fenti táblázat csak egy alap referencia. Részletesebb információt szeretne a licencelési megoldásokról? Lépj velünk kapcsolatba!

A kiválasztott terméket kosarába helyeztük.