Még nincs fiókja? Fiók létrehozása

Fiók kezelése

Jogi szoftvergarancia

Milyen jogi garanciákat biztosítunk?

Minden megvásárolt licenc esetében a vevő olyan jogi okmányt szerez be, amelyben a Forscope jogi nyilatkozot tesz, hogy jogi garanciát vállal arra, hogy a megvásárolt szoftver eredete tiszta és használata legális. Bármilyen probléma merülne fel a megvásárolt szoftverrel kapcsolatosan a Forscope vállalja a teljes jogi felelősséget az eladott licenc(ek) után. Cégünk stabil, hitelesített beszállítókkal dolgozik, valamint együttműködik más szervezetekkel, intézetekkel, akikkel közös célünk, hogy felderítsük és jelentsük a megfelelő hatóságok felé a hamis szoftverek forgalmazóit.

Új vs. másodlagos szoftver

Kínálunk másodlagos szoftvert, valamint vadonatúj licenceket egyaránt. A kettő közötti fő különbség az, hogy a „másodlagos” (néha „használt” vagy „second-hand”) szoftvertermékeket az eredeti költségeikhez képest lényegesen alacsonyabb áron lehet eladni. További információ a másodlagos szoftverekről alább olvasható.

Mi a másodlagos szoftver és hogyan működik?

A másodlagos szoftver olyan licenceket jelent, amelyekre a tulajdonosoknak már nincs szükségük. A tulajdonosok általában azok a cégek, amelyek újabb programkiadást akarnak vásárolni, vagy teljesen más szoftverre szeretnének váltani. Ez azt jelenti, hogy „használt” licenceik feleslegessé válnak. Visszavásároljuk ezeket a licenceket, majd e-üzletünkben kínáljuk más ügyfeleknek. Ami ebben nagyszerű, hogy körülbelül az ár felét (és néha még ennél is többet) spórolhat meg az eredetihez képest, miközben pontosan ugyanazt a terméket kapja, mint az első felhasználó!

Véleményünk a használt szoftverek újraértékesítéséről

Nézetünk szerint a felesleges licencek viszonteladása lehetővé teszi az emberek számára, hogy jogi szoftvereket vásároljanak sokkal kedvezőbb áron, mint általában. Ráadásul az az licenc, amely gyakorlatilag haszontalan az első vevő számára, még mindig szolgálhat valaki másnak. A folyamat ugyanúgy működik, mint amikor vásárol egy könyvet, elolvassa, majd továbbadja azt valaki másnak. Az eredeti eladónak nincs joga befolyásolni, hogy mi történik a már eladott könyvel a jövőben. A szoftvereknél ugyanúgy működik - miután eltávolította az eredeti tulajdonos számítógépéről, szabadon eladható valaki másnak.

Mit mond a média a használt szoftverről?

„Döntést hozott az Európai Bíróság a hosszú ideje folyó UsedSoft és Oracle közti perben. A per központi kérdése az volt, hogy a csupán letölthető formában létező szoftverek licence továbbértékesíthető-e, vagy csak a fizikai formában (CD-n, DVD-n, memóriakártyán, stb.) értékesített szoftver adható el használat után. A Bíróság úgy találta, hogy a letölthető és fizikai formában létező szoftvereket egyforma elbírálás illeti meg, így a szoftverlicencek a szoftver formátumától függetlenül továbbértékesíthetőek. Az ítélet expliciten megfogalmazza azt is, hogy a szerzői jog tulajdonosa a felhasználói licencfeltételek között nem kötheti ki a licenc továbbadhatóságának tilalmát, az EU-s jog egyszerűen az ilyen kitételeket felülírja. A Bíróság szerint a használt szoftver újraeladásával a készítő nem esik el jogos bevételétől - azt már az első vásárlótól megkapta.“

Teljes cikk itt olvasható

„Az Európai Bíróság döntése megerősíti a használt szoftverekkel kereskedők által eddig is felkínált lehetőséget: a jogbiztonság az ügyfelek számára teljes mértékben adott, és jelentős költségcsökkentéssel is járhat. A gyártók pedig már nem tilthatják meg ügyfeleinek, hogy eladhassák feleslegessé vált licenceiket.“

Teljes cikk itt olvasható

“Mindez azt jelenti, hogy az EU törvényei alapján, a szoftvergyártó-cégeknek nincs joguk arra, hogy megakadályozzák a felhasználókat a digitális letöltések továbbárusításában: a szoftvergyártó a termék eladása felett gyakorolt kontrol joga gyakorlatilag érvényét veszíti az első eladás után
Szóval ha Ön letölt egy szoftvert, azt gyakorlatilag tovább árusíthatja - amennyiben a programot előzöleg eltávolította a saját merevlemezéről.”

Teljes cikk itt olvasható

Mit mond a törvény a használt licencek viszonteladásáról?

A használt licencek értékesítésére vonatkozó egyik legfontosabb ítéletet az Európai Unió Bírósága (CJEU) 2012-ben hozta meg.

A CJEU C-128/11 számú UsedSoft GmbH v Oracle International Corp. ügyben hozott ítélete szerint: „A számítógépi program megalkotója nem tiltakozhat az internetről letöltött programjainak használatát lehetővé tévő „használt” licencek újraeladása ellen. A számítógépi program példányának e licenc szerinti kizárólagos terjesztési jogát az első eladás kimeríti .“

Ez azt jelenti, hogy a "használt" és szükségtelen szoftverlicencek értékesítése törvényes. Ez az ítélet biztonságos és jogi keretet teremtett az egész Európai Unió számára, amely tisztességes és egészséges versenyt biztosít az európai piacon.

Az ítélet továbbá kimondja, hogy:

  • Az örök szoftverlicenc szabadon forgalmazható. Ha önálló szoftverlicencet vásárol, akkor ugyanolyan feltételek mellett adhatja el.
  • A gyártó forgalmazási jogai kimerülnek a szoftver első eladásakor. Azok az ügyfelek, akik szabad piacon számítógépes programot vásároltak, jogosultak a vásárolt szoftver használatára.
  • Még ha a szoftver továbbértékesítését a licencszerződés kifejezetten tiltja, a jogtulajdonos már nem ellenezheti a másolat továbbértékesítését. A licencszerződés az európai jog hatálya alá tartozik, és az európai joggal ellentétes pontok érvénytelenek (ez főként az OEM szoftverre vonatkozik).
  • Nincs különbség az terjesztési szokások között. A szoftvereket CD / DVD (fizikai licencek) segítségével vagy online (digitális licenszek) lehet terjeszteni. A jogtulajdonos nem követelhet díjazást a szoftverlicenc további értékesítéséből, mivel az első értékesítés során a megfelelő díjazást megkapták.

Olvassa el a CJEU teljes sajtóközleményét

A használt szoftverek jogtörténete

Nézzük meg, melyek voltak a legfontosabb bírósági döntések és az uniós irányelvek, amelyek befolyásolták a piaci helyzetet a használt licencekkel az alábbi infografikában.

 

2000

„A német szövetségi bíróság ítélete megengedte a OEM verziók és DSP verziók forgalmazását a hozzá tartozó hardver nélkül.“ A Német Szövetségi Bíróság, 2000 július 6.-i I ZR 244/97 számú döntése


2001
„A mű eredeti példányának vagy másolatainak első értékesítése a közösségben a jogosult által, vagy hozzájárulásával,kimeríti a viszonteladás ellenőrzésének jogát a közösségben.“ –  Az EU 2001/29/EC számú irányelve

2006
A hamburgi regionális bíróság megerősítette a használt Microsoft szoftverek kereskedelmii törvényességét. Ez vonatkozik az egyedi licencek továbbértékesítésére is a mennyiségi licencszerződésekből.

2009
„ ...a licenc második megszerzője, valamint a licenc minden további megszerzője hivatkozhat a terjesztési jog kimerülésére, ebből következően jogszerű megszerzőknek lehet tekinteni, akiket megillet az utóbbi rendelkezés szerinti többszörözési jog.“  Az Európai Parlament és Tanács 2009/24/EC számú irányelve

2011
A Svájci kantonális bírósága Zug-ban úgy határozott, hogy az Adobe nem tilthatja meg a program viszonteladását szerzői jog szerint a kezdeti értékesítés után ".Ez meghatározó döntésnek és nagyszerű győzelem a szabad nemzetközi szoftverkereskedelemnek.

2012
„A számítógépi program megalkotója nem tiltakozhat az internetről letöltött programjainak használatát lehetővé tévő „használt” licencek újraeladása ellen.“ -  Az Európai Unió Bíróságának C-128/11 számú, UsedSoft GmbH v Oracle International Corp. ügyben hozott döntése.

2016
„Egy számítógépi program korlátlan használati engedéllyel ellátott példányának eredeti megszerzője jogosult e használt példányt és engedélyét egy későbbi vásárlónak eladni“ –  Az Európai Unió Bíróságának Case C-166/5 számú, Aleksandrs Ranks and Jurijs Vasievics ügyben hozott döntése

A kiválasztott terméket kosarába helyeztük.

    Ingyenes szállítás és 30 napos pénzvisszafizetés